Metode

Hasjavvenning som metode

Helt siden 1984 har psykolog Thomas Lundqvist ved Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor ved Lunds Universitetssjukhus hjulpet hasjrøykere som vil slutte. Metoden i behandlingsprogrammet har vokst fram gjennom en kombinasjon av klinisk arbeid med rusgiftavhengige som har vært ved Rådgivningsbyrån, og gjennomgang av vitenskapelige studier av skadevirkningene ved hasjbruk.

Metoden er utarbeidet av Thomas Lundkvist og Dag Ericsson i 2007 og er basert på de ulike fasene en hasjmisbruker gjennomgår når han slutter å røyke hasj, og teknikker som kompenserer for svikt av de kognitive funksjonene. Fasene er ikke isolert fra hverandre, men griper i hverandre.

Den første fasen har et fysisk fokus, og sikter inn på hasjens medisinske effekt og abstinenssymptomer, denne fasen varer i 10 til 14 dager. I denne perioden er det viktig og møte klienten tett og hjelpe med å kompensere for manglende korttidshukommelse, samt holde motivasjonen oppe. Tilbakefall i denne fasen er ofte flukt fra abstinenssymptomene.

Den andre fasen har et psykologisk fokus, denne fasen varer fra ca.10 til 21 dager.  I denne fasen kan klienten få følelse av ensomhet og opplevelse av isolasjon. Uten nytilførsel av hasj kan symptomer som angst, uro og rastløshet øke.  Det er naturlig at klienten da vil føle seg dårligere, men det vil bli bedre. Også følelsesmessige svingninger er vanlige i denne fasen. Tilbakefall i denne fasen skyldes som regel at klienten ikke klarer å håndtere de nye følelsene.

Den tredje fasen har et psykososialt fokus, og har egentlig ingen slutt. Utviklingen av en hasjfri identitet starter. Problemløsning på nye måter, hva er et godt liv nå? Klienten er i en innledning av en ny fase i livet og denne r hele tiden i utvikling. Tilbakefall i denne fasen skyldes ofte sorg over en tapt del av livet, og at det er så mye å ta igjen. Klienten kan ha vansker med å nyorientere (Thomas Lundquist og Dan Ericsson, Ut av hasjmisbrug, Det schønberske forlag, 2007).

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

- -

Mest populære innlegg og sider

Arkiv

%d bloggere liker dette: