Nyheter

Politiet: – Ungdom tror cannabis er lovlig

Publblisert nrk.no/sorlandet 14.11.2019, Journalister: Erik Wiig Andersen, Siv Kristin Sællmann, Heidi Dietlefsen

Politiet hører stadig oftere at ungdommer tror cannabis er lovlig. Større aksept av stoffet og påvirkning fra liberale politikere kan være årsaken.

Torbjørn Trommestad har lang erfaring med forebyggende arbeid i politiet og mener tendensen er helt klar.

– Mange ungdommer tror at stoffet er lovlig i bruk. De blir svært overrasket når vi forteller det motsatte, sier politimannen som leder forebyggende enhet ved Arendal politistasjon.

Jan Erik Bresil, styreleder i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), bekrefter det Trommestad sier. Organisasjonen har 3500 medlemmer fra hele landet. Fra disse får de følgende rapport:

Ungdommer ser på det som mer og mer ufarlig å bruke narkotika. De forstår ikke hvorfor de blir stoppet av politiet dersom de blir tatt med cannabis.

Bekymret over holdningene

– De oppfatter at det er lovlig eller at det skal bli lovlig. Disse holdningene er vår største bekymring. På sikt vil dette påvirke hvor mange som vil slite med tunge rusmidler, sier Bresil. Han forteller at de største endringene er blant ressurssterke ungdommer. Dette er også en sterk bekymring.

NRK har kontaktet flere som jobber med rusforebygging i Norge. Flere av disse bekrefter det Bresil i NNPF sier. En av dem er spesialrådgiver Else Kristin Utne Berg som jobber i KoRus Vest Bergen. Det er ett av sju regionale kompetansesentre innen rusfeltet i Norge.

– Det er mange misforståelser ute og går. Flere ungdommer tror at cannabis allerede er legalisert. Jeg tror dette skyldes debatten omkring dette som har rast den siste tiden, sier hun.

– Naivt å tro at ungdom ikke påvirkes

Ifølge siste Ungdata-undersøkelse har 40 prosent av elevene på videregående skoler blitt tilbudt cannabis det siste året. Andelen har økt de siste årene.

I høst møtte Unge Venstre sterk motbør fra flere hold da de delte ut klistremerker og buttons for legalisering av hasj under skolevalgkampen med «Legalize it». Kampanjen skapte mange reaksjoner, blant annet fra Agder politidistrikt og Norsk narkotikapolitiforening. Flere fylkeskommuner forbød ungdomspartiet å bruke valgkampmateriellet. Ifølge Trommestad har kampanjen påvirket ungdom negativt.

– Det vil være naivt å tro at denne kampanjen med et så klart budskap ikke gjør noe med holdningene til elever på videregående skole.

Politiet om Unge Venstres hasjvalgkamp: – Vi er bekymret

– Feilslutning av politiet

Leder i Unge Venstre, Sondre Hansmark, kaller påstanden til Trommestad en kortslutning. Han vil ikke ta ansvar for at ungdom tror cannabis er lovlig i bruk.

– Vi har vært svært tydelig på å kommunisere at bruken av illegale rusmidler er ulovlig og forbundet med stor fare. Men må likevel ha lov å hevde at dagens narkotikapolitikk er feil.

Han sier videre at kampanjen handlet om å lovliggjøre, men også regulere bruken av stoffet strengt. Hansmark mener politiet nok en gang viser at de ikke har peiling på ruspolitikk.

Unge Venstre om skoleforbud: – Forskjellsbehandling

– Mye mer akseptert å bruke

NRK møter en gruppe av årets russ ved Sam Eyde videregående skole i Arendal. De undres litt over at jevnaldrende ikke kjenner til forbudet mot cannabis. Men de merker at holdningene til stoffet er endret.

– Selv om man vet at det er ulovlig tror jeg slike legaliseringskampanjer kan gjøre det lettere å prøve stoffet. Det blir mer ufarlig, sier Kristine Tynes.

Nora Hushovd Dønnestad legger til:

– Jeg er ganske sikker på at de fleste her på skolen vet det er ulovlig, men det er samtidig blitt mer normalt å prate om eget bruk. Det gir en viss grad av status å røyke.

Diskusjon

Det er stengt for kommentarer.

- -

Arkiv

%d bloggere liker dette: