Nyheter

Advarer mot unges ruskultur: På fest er det alltid flere som bruker stoff

Artikkel skrevet av Ingvill Drægni, publisert TV2.no 01.09.2019

Forsker slår alarm om ungdoms bruk av cannabis.

Utviklingen de siste 10 årene har vært tydelig: Mindre rus og kriminalitet blant ungdom.

Men de siste tallene fra Ungdata viser en klar endring.

Sosiolog og forsker Anders Bakken ved velferdsforskningsinstituttet Nova, som også er leder for Ungdata-senteret ved OsloMet, har jobbet med ungdomsforskning i 25 år. Nå ser han en trend som han ikke har sett på veldig mange år.

– Vi ser nå en trend der stadig flere ungdommer, spesielt gutter på videregående, prøver ut cannabis. Det er også flere ungdommer som har en lavere terskel for å begå lovbrudd, sier Bakken. Forskeren sier at han vet ikke årsaken til trenden. Vi observerer denne utviklingen, men vi har ikke forsket på hvorfor dette skjer, sier Bakken.

Tror cannabis er lovlig

Mia Kværna i ungdomspatruljen ved Asker og Bærum politistasjon ser det samme blant de unge ute i gatebildet.

– Jeg har jobbet ute med ungdommer i fem år. Den største forskjellen på disse årene er at de unge får stadig mer liberal holdning til cannabis, sier Kværna.

Politibetjenten tror at debatten rundt rusreformen og avkriminalisering er forvirrende for mange, og mange unge tror at avkriminalisering betyr legalisering.

– En del ungdom vi snakker med tror at cannabis er lovlig. De leser mye og oppdaterer seg, men har misforstått litt rundt rusreformen, sier Kværna.

Også når Kværna er rundt på skoler og snakker med foreldrene, hører hun stadig oftere påstander om at det ikke er så ille å bruke cannabis og at det ikke tas så alvorlig. Bærum ligger på landstoppen når det gjelder rusbruk, og politiet ser at det selges mye stoff blant og til unge.

– Vi kommer stadig over salg av hasj på Snapchat, der de yngste kjøperne er elever på ungdomsskolen. Det er viktig at foreldre er oppmerksomme på hva barna deres holder på med, også på sosiale medier, sier Kværna.

Aldri en fest uten

Siri Staver (18) fra Sandvika er midt i målgruppen som forsker Anders Bakken og politiets ungdomspatrulje snakker om. Hun syns det er blitt mer og narkotika blant vennene.

– Når jeg er på fest er det alltid flere som bruker stoff. Jeg får inntrykk av at det er blitt mer normalisert, sier 18-åringen.

Siri er yngst av fire søstre. Hun forteller at storesøstrene blir overrasket over at det er blitt så vanlig med stoff på de få årene siden de var 18. Hun er glad for at hun har et nært forhold til foreldrene og har alltid kunnet snakke åpent om festing, alkohol og rus.

– Foreldrene mine var tydelige på at jeg ikke fikk drikke alkohol før jeg var 18 år. Men samtidig visste jeg at de alltid var der for meg dersom jeg havnet i trøbbel og trengte dem, sier Siri.

– Bekymringsfullt

Det er langt fra alle som er like heldige som Siri.

En fersk undersøkelse, utført av Opinion for Actis, viser at mange unge ikke føler at de har noen de kan ringe, dersom de trenger å bli hentet på fest.

Generalsekretær Pernille Huseby i Actis synes det er bekymringfullt at stadig flere ungdommer bruker narkotika, samtidig som mange unge føler de ikke kan kontakte noen om de trenger hjelp.

– Unge ruser seg mer, er mer utsatt for vold og begår mer kriminalitet enn tidligere. Da er det ekstra bekymringsfullt at så mange ikke føler at de har noen de kan ringe dersom de trenger å bli hentet på fest, sier Huseby.

Generalsekretæren sier at de vet fra forskning at foreldre er de beste forebyggerne. Derfor har hun en klar oppfordring:

– Foreldre må mer på banen. Snakk med barnet ditt om rusbruk, grenser og innetider. Og still opp dersom han eller hun ringer midt på natta for å bli hentet. Det kan være at det er akkurat da tenåringen din trenger en trygg voksen aller mest, sier hun.

Huseby påpeker at ungdommene er på sitt mest sårbare når de gjør sine første erfaringer med fester og alkohol.

– Det er ikke bare rus og alkohol, men det kan være snakk om slåssing og overgrep. Da er det utrolig viktig at foreldrene er tilstede og setter grenser, uten den formanende pekefingeren. Vær der for barna og tilby omsorg og en klem om det har gått galt, sier Huseby.

 

Diskusjon

Det er stengt for kommentarer.

- -

Arkiv

%d bloggere liker dette: