Nyheter

Advarer etter narkotesting: – En av fire er dopet på byen i Oslo

Forsker Anne Line Bretteville-Jensen  Foto: NRK

Forsker Anne Line Bretteville-Jensen
Foto: NRK

Nrk.no: Folk på byen i Oslo har et vesentlig høyere rusmiddelforbruk enn befolkningen for øvrig, sier forsker Anne Line Bretteville-Jensen ved Folkehelseinstituttet.

Hun har sammen med flere andre forskere tatt spyttprøver av og intervjuet ungdom og unge voksne på utsteder i Oslo. Prøvene viste at 1 av 4 hadde fått i seg narkotika i løpet av de siste to døgnene.

En av sju testet positivt på kokain, like mange på cannabis. To prosent hadde brukt MDMA, amfetamin eller ecstasy.

– Vi ble overrasket, vi har aldri sett så høye tall i en undersøkelse før, sier Bretteville-Jensen.

Utestedene i undersøkelsen er fordelt over hele hovedstaden, slik at resultatet er representativ for utelivet generelt og ikke et spesielt miljø, ifølge forskerne.

Ikke så farlig

Musikken pumper, lysene er senket og stemningen høy når NRK besøker et tilfeldig utested i Oslo sentrum en fredagskveld. Øl, vin og sprit flyter blant feststemte gjester, men det gjør også ulovlige rusmidler, ifølge gjestene vi snakker med. Mange forteller at de har prøvd narkotika flere ganger.

– Det er ikke så farlig, man får interessante tanker av det, sier en mann i 20-årene om cannabis.

– Det med kokain er at man blir sånn kjekk og grei, men man vil ha mer av det hele tiden og det er jo ingen god ting, sier en mann i starten av 40-årene til NRK.

Konsekvenser

Bretteville-Jensen sier all rusmiddelbruk innebærer risiko for å havne i situasjoner man ellers ikke ville havnet i som voldsepisoder, uønsket sex og skader.

– På lang sikt kan man få problemer med jobb, skole og avhengighet. Selv bruk hver fjerde uke vil gi risiko for problemer man ellers ville unngått, sier hun.

Bretteville-Jensen viser til Sverige hvor de har innført et samarbeid mellom helsemyndigheter, politi og utelivsbransjen for å få bukt med narkotikaproblemer i utelivet.

– I Norge har vi lenge hatt fokus på samarbeid med utelivsbransjen når det gjelder alkoholbruk, men vi burde også fokusere på illegale stoffer.

Hun forteller at det i Sverige er gjort praktiske ting på utesteder, som å forandre belysning, og fjerne toalettseter.

– Vakter og ansatte blir lært opp til å kjenne igjen rusbrukere. Erfaringene har vært positive, sier Bretteville-Jensen.

Artikkelen er skrevet av Marit Gjellan og Anna Rydland for nrk.no publisert 26.08.2016, les hele saken her

Les også forskningsartikkelen

 

Diskusjon

Det er stengt for kommentarer.

- -

Arkiv