Nyheter

Tre av 10 unge i Hamar tilbudt hasj

Artikkelen er skrevet av Hege Engdal Rusten for Hamar Arbeiderblad, publisert 21.06.2016.

1 av 10 elever på videregående skole sier de har brukt hasj eller marihuana det siste året. 3 av 10 unge har fått tilbudet.

Ungdata-undersøkelsen er gjennomført for tredje gang i Hamar, og den viser at ungdommens forhold til rus her er på linje med resten av landet. 29 prosent av elevene på Hamars videregående skoler sier de har blitt tilbudt hasj eller marihuana en eller flere ganger det siste året. Landsgjennomsnittet er 27 prosent. Mens ti prosent av elevene i Hamar sier de har brukt hasj i løpet av de siste 12 månedene, svarer 11 prosent det samme på landsbasis.

Syntetisk cannabis – Ungdata-undersøkelsen viser at bruken av rusmidler ligger stabilt. Det er verken en dramatisk økning eller en nedgang, sier SLT-koordinator Trond Grue i Hamar kommune.Hans bekymring er de nye typene syntetiske stoffene som fins i markedet.– De drevne brukerne på Arbeideren tar avstand fra syntetisk cannabis og de andre stoffene i syntetisk form, på grunn av den psykiske belastningen. Disse stoffene er så ustabile, og de unge gambler når de prøver dem, sier Grue.Han opplyser at de ser en viss import fra Øst-Europa, der det er brukt sementblander i stedet for laboratorium, i tillegg til den syntetiske cannabisen du får kjøpt på nettet.

Ungdom i koma– Det er ikke lenge siden vi hørte om en ungdom i Oslo som endte i koma etter å ha tatt disse syntetiske stoffene, sier Grue.I Ungdata-undersøkelsen svarer 14 prosent av ungdommene at de har brukt hasj minst én gang. 1,5 prosent har brukt Ecstasy, mens det er mindre enn en prosent av elevene som oppgir at de har prøvd LSD, heroin, kokain, amfetamin, fleinsopp, og anabole steroider. Fem prosent av de unge som svarte har brukt tabletter som Valium, Vival og Sobril, uten å ha fått dem av lege.

Flere på ruskontrakt – Hamar kommune samarbeider med politiets ungdomsseksjon når de skal forebygge kriminalitet blant ungdom.– Vi har nå fått flere ungdommer fra Hamar på frivillige ruskontrakter, sier Grue. Ruskontraktene er et tilbud til ungdom som blir tatt for brudd på narkotikalovgivningen. Ungdommen må avlegge jevnlige urinprøver, for å vise at han eller hun ikke bruker rusmidler. Fullfører man kontrakten, som vanligvis har en varighet på seks til tolv måneder, får den unge påtaleunnlatelse, altså slipper straff. Hensikten er å stanse rusmisbruk, før det blir for innarbeidet.

Les saken her

Diskusjon

Det er stengt for kommentarer.

- -

Arkiv