Nyheter

Cannabis skader hjernen

Artikkelen er skrevet av Ida Aaberg Evensen, publisert på Nrk.no 16.12.2015

En ny rapport viser hvordan høypotent cannabis skader hjernen. Samtidig blir cannabis stadig mer vanlig i ungdomsmiljøet.

En ny rapport konkluderer med at bruk av cannabis med høyt THC-innhold kan skade hjernebjelken, som er ansvarlig for kommunikasjonen mellom høyre og venstre hjernehalvdel.

Skaden kan minne om effekten av en hjernerystelse, og jo mer man røyker, jo farligere er det.

Endrer hjernestrukturen

Forskerduoen Sir Robin Murray og Marta Di Forti har kommet fram til at hyppig bruk av sterk cannabis henger klart sammen med endringer i hjernestrukturen. Dette skjer uavhengig av om man opplever psykose.

Marta Di Forti fikk mye oppmerksomhet tidligere i år da hun var hovedforfatter på en artikkel i The Lancet som fant tre ganger økt risiko for psykotiske episoder blant dem som brukte slik cannabis. Blant dagligrøykere var risikoen seksdoblet. Ifølge studien kunne nesten en fjerdedel (24 %) av alle nye tilfeller av psykose i Sør-London tilskrives høypotent cannabis.

Murray påpeker at det er jevnlig bruk av svært potent cannabis med høy THC–konsentrasjon som er mest risikabelt.

Røyking av cannabis vil ikke føre til alvorlig hjerneskade, men det vil føre til små forandringer i hjernen som på sikt kan være problematiske, sier Murray.

Fører til psykose

Murray er en av verdens mest publiserte forskere på feltet psykose og schizofreni. Han har i lang tid vært opptatt av sammenhengen mellom cannabis og psykose.

– Selv om cannabis ikke medfører mange dødsfall slik som alkohol gjør, så er det absolutt farlig. Cannabis kan føre til psykose, alvorlige mentale problemer, og nå vet vi at det også kan føre til moderat hjerneskade, sier Murray.

Forti kom tidligere i år med en rapport som hevder at man har tre ganger så stor risiko for psykose hvis man bruker høypotent cannabis.

– Hasj er helt vanlig

Erlend Johan Dyngeseth og Torjus Græsli går begge på Stabekk videregående skole. De sier bruk av hasj har blitt veldig vanlig, men at de lærer om farene ved bruken gjennom gruppesamtaler med helsesøster på skolen.

– De jeg kjenner som bruker cannabis sier det er helt ufarlig. Samtidig ser de nok ikke selv hvordan de blir sløve og ukonsentrerte når de bruker det over tid, sier Græsli.

De sier det ofte røykes cannabis på fest og at syntetiske varianter av cannabisen er vanlig.

– Mange bestiller syntetisk cannabis hjem i posten. Si du har en vennegjeng på ti stykker, da er det garantert tre av de som gjerne tar seg en blås, sier Græsli.

Forskjell på gutter og jenter

Julia Sørby og Sofie Ross Hillestad er også elever ved skolen. De sier det er stor forskjell på gutter og jenter.

– Er du jente og røyker cannabis jevnlig blir du sett litt ned på, sier Sørby.

De sier de ofte ser at de som røyker jevnlig endrer personlighet.

– Man kan se at de som røyker jevnlig blir fjerne og i dårlig humør. For noen få på skolen vår har røykingen blitt en livsstil, sier Hillestad.

 

Diskusjon

Det er stengt for kommentarer.

- -

Arkiv