Nyheter

Nordmenn sier nei til legalisering av hasj

Artikkelen er skrevet av Katrine Berg Tollefsen, publisert 17.11.2015 på p4.no, les originalartikkelen her.

I en undersøkelse Sentio har gjort for P4 Nyhetene sier sju av ti at de ikke ønsker at det skal bli lovlig å bruke cannabis.

– Det syns vi i Actis er positivt fordi vi mener cannabis har et stort skadepotensiale, og det er viktig å holde bruken nede for å begrense skade, sier generalsekretær Mina Gerhardsen.

Kvinner mest negative

Nesten 20 prosent sier vi bør legalisere hasj og marihuana, mens 10 prosent svarer vet ikke. Det er de unge i alderen 18 til 29 år som er mest positive, 30 prosent i denne aldersgruppen er for legalisering. Undersøkelsen viser at flest kvinner er i mot, nesten 80 prosent svarer nei på spørsmål om dette bør legaliseres. Mens 66 prosent av mennene svarer nei.

Forbud viktig
Også undersøkelser Actis har gjennomført viser at flertallet ikke ønsker å legalisere hasj og marihuana.
– Det bekrefter at folk er skeptiske, sier hun. Sammenlikner man bruken blant norsk ungdom med ungdom i Europa så er det 5 prosent norske som har brukt, mens i Europa er tallet 17 prosent.
– Det viser jo at vi gjør noe riktig her for å holde bruken nede, og det er særlig viktig blant ungdom.
Unge uferdige hjerner kan få ekstra skader av å bruke det, så vi syns det er viktig å opprettholde forbudet for å holde bruken nede, sier hun.

Flest positive i Hedmark og Oppland
Det som kanskje er mest overraskende i Sentios spørreundersøkelse er at det er i Hedmark og Oppland flest er positive til legalisering. 30 prosent svarer ja i disse to fylkene.
– Det er et uvanlig utslag. Vanligvis er det unge menn i by, som både bruker mest og er mest for legalisering, så dette er en interessant trend som vi må følge med på og kanskje komme med ekstra informasjon i det området, sier Gerhardsen. I Oslo og Akershus er 20 prosent for, mens i Nord-Norge sier bare 10 prosent ja til legalisering. Det er de som stemmer Rødt og Venstre som er mest positive, fire av ti sier ja til legalisering.

 

Diskusjon

Det er stengt for kommentarer.

- -

Arkiv