Nyheter

Politiet advarer: Ungdom ruser seg på brownies med cannabis

BEKYMRET: Politiførstebetjent for Ungdomspatruljen i Asker, Trine Svartås, forteller at politiet har sett en negativ utvikling av ulovlige rusmidler blant ungdom. Foto: politiet

BEKYMRET: Politiførstebetjent for Ungdomspatruljen i Asker, Trine Svartås, forteller at politiet har sett en negativ utvikling av ulovlige rusmidler blant ungdom. Foto: politiet

Artikkelen er skrevet av Marthe Berg vg.no 26.10.2015

Ungdomspatruljen i Asker og Bærum politidistrikt har sett en økende tendens av ungdom som baker kaker med cannabis og tar med seg på fest.

– Det er en skremmende utvikling, sier politiførstebetjent for Ungdomspatruljen i Asker, Trine Svartås, til VG.

Mandag kveld postet ungdomspatruljen en bekymringsmelding på sine Facebook-sider der de advarer foreldre mot økende forekomst av ulovlige rusmidler og hjemme alene-fester som går over styr.

«Politiet kjenner til at flere ungdommer den siste tiden blant annet har spist brownies, som har inneholdt cannabis», skriver politiet.

– Det går litt i bølgelengder hvor stort dette problemet er. Nå synes vi det er økende. Jeg vil ikke si det er en ny trend, men vi ser en økende tendens av ungdom som baker med seg eller serverer brownies med cannabisolje, sier Svartås.

Politiet viser også til et tilfelle denne helgen der en 15 åring ble fraktet til legevakten med hallusinasjoner, store smerter i kroppen og brekninger, grunnet det som trolig var syntetisk cannabis. Svartås presiserer imidlertid overfor VG at syntetisk cannabis fremdeles er et mindre utbredt problem sammenlignet med naturlig cannabis.

Mener foreldre er naive

Politiet ønsker å nå ut til foreldre og få dem til å innse at dette skjer i barnas nærmiljø. Svartås mener de er den beste muligheten til å forebygge det økende problemet.

– Noen ungdommer kjøper det her i Asker, noen av andre elever på skolen og noen reiser inn til Oslo og kjøper det i områdene rundt Grønland eller Oslo S. Det er forholdsvis enkelt å få tak i cannabis, sier hun, og fortsetter:

– Vi ser at dette gjelder for all type ungdom, ikke bare dem som dropper ut av skolen. Det kan like gjerne være de beste elevene og de som er gode i idrett.

Politiet har flere ganger gått gjennom beslaglagte telefoner til ungdom i straffesaker og funnet lagrede kakeoppskrifter på cannabisbrownies.

– Vi mener det er enkle grep som skal til for at foreldre skal slippe og hente ungdommen på legevakten eller komme hjem til et rasert hus. De er nødt til å ha mer kontroll over hvor ungdommen befinner seg, hvem han er sammen med og hva han driver med, og foreldre må bli flinkere til å snakke sammen.

Svartås mener foreldre må slutte å være naive, og legger til at de har stor grunn til å tro at ungdommen ruser seg mindre når de vet at de blir hentet av foreldrene på festen.

 

Diskusjon

Det er stengt for kommentarer.

- -

Arkiv