Nyheter

Nå får du hjelp til å slutte med hasj i Stjørdal kommune

Karin Tuvmarken, Aase Lidal og Kari Christensen skal samarbeide tett i hasjavvenningskurset i Stjørdal kommune. (Foto: Lars Sørnes)

Karin Tuvmarken, Aase Lidal og Kari Christensen skal samarbeide tett i hasjavvenningskurset i Stjørdal kommune. (Foto: Lars Sørnes)

Publisert 9.oktober 2015 av Lars Sørnes for Stjørdalens blad.

Stjørdal kommune starter opp hasjavvenningskurs. Gjennom 15 samtaler skal du få god hjelp på veien til et rusfritt liv.

– Her blir man sett, hørt og får trua på at man kan få hjelp med rusproblemene sine, sier koordinator ved enhet barn og ungdom i kommunen, Kari Christensen. Kurset er ment for ungdom og unge voksne opp til 25 år.

Individuelt program

I regi av Fylkesmannen har alle kommuner i Nord-Trøndelag nå muligheten til å hjelpe ungdom ut av langvarig hasjmisbruk. Dette er et treårig prosjekt i fylket. Ansatte i Stjørdal kommune var på opplæring på Stiklestad i vår. Nå er det klart for oppstart av hasjavvenningskurset i Stjørdal.

– Det er et individuelt program. Det skal gjennomføres samtaler over en periode på cirka åtte uker. Fokus er å forebygge tilbakefall og tilrettelegge for å få ungdom ut i ulike typer aktiviteter, forteller Kari Christensen.

Flere faser

For å slutte med hasj må kroppen gjennom flere faser.

– Kurset er systematisk, og vi legger opp til fastlagte tema for hver samtale. Før oppstart må vi kartlegge de som velger å bli med for å se behovet og for å finne ut hvilke tiltak som må gjøres. Her er motivasjonen veldig viktig. De må ville det selv. Dette er starten på et rusfritt liv, sier miljøterapeut i Ungdomskontakten, Aase Lidal.

Ungdomskontakten skal ha ansvaret for ungdom under 18 år, mens Oppfølgingstjenesten tar seg av de over 18 år. N.K.S. Veiledningssenter Midt-Norge, som holder til i Skolegata i Stjørdal, har ansvaret for oppfølgingen av pårørende.

Opplegget til Kristiansand kommune blir brukt som modell. Det ble startet opp i 2005, og de er ledende i Norge på området.

Bekymret

Aase Lidal er bekymret for utviklingen i ungdomsmiljøet i Stjørdal.

– Vi ser det er et hasjmiljø i byen, og det er stadig yngre som prøver det. Hasj blir også ufarliggjort, det er liksom ikke så farlig å prøve det. Det er både skummelt og bekymringsfullt. Hasj er ulovlig, farlig og kan være avhengighetsskapende, sier Lidal.

Kurset er gratis og henvisningsfritt. Du behøver ikke å gå gjennom fastlegen din for å starte opp.

– Det viktigste i starten er å erkjenne at man har et rusproblem, sier Aase Lidal.

Pårørende

Daglig leder ved N.K.S. Veiledningssenter Midt-Norge, Karin Tuvmarken, er opptatt av at pårørende også blir ivaretatt.

– De må følges godt opp. Pårørende er kjempeviktige. Det behøver ikke å være foreldre, men kan like godt være kjæreste, en god venn eller arbeidsgiver, sier hun.

– Pårørende blir sugd inn i rusproblematikken, og det er mye skam. «Det er min feil at sønnen min har startet med hasj». Det er viktig å rydde opp i den «skyldboksen», for det er mye dårlig samvittighet i heimene, forteller Tuvmarken.

Omveltning

Koordinator Kari Christensen ser fram til å komme i gang.

– Det blir en omveltning i livet til de som tar kontakt med oss. En omveltning som må til for å få et bedre liv, sier Christensen, som er kontaktpersonen i hasjavvenningskurset.

Les originalartikkelen her

Diskusjon

Det er stengt for kommentarer.

- -

Arkiv