Nyheter

Rusomsorgen i Bamble kommune starter tilbud om hasjavvenning

Rusomsorgen i Bamble er på offensiven. Leder Gitte Westlund forteller om to nye kurs de setter i gang denne høsten. Både hasjavvenningskurs for unge voksne og pårørendekurs er på trappene. (Foto: Tom B. Hansen)

Rusomsorgen i Bamble er på offensiven. Leder Gitte Westlund forteller om to nye kurs de setter i gang denne høsten. Både hasjavvenningskurs for unge voksne og pårørendekurs er på trappene. (Foto: Tom B. Hansen)

Artikkelen er skrevet av Av Tom B. Hansen, publisert i Langesunds blad 27.08.2015 

Rusomsorgen i Bamble kommune går nye veier for å hindre at innbyggere havner i rusmiljøet.

Går fremtiden din opp i røyk, spør rusteamet i sin informasjonsbrosjyre om det nye tilbudet om hasjavvenningskurs. Det vil de i så fall ikke sitte stille å se på, og tilbyr kurs for dem som har begynt å bruke hasj, men som er motiverte for å slutte igjen.

– Selv om vi i rusteamet primært jobber med voksne, er vi veldig opptatt av å komme tidlig på banen når noen lefler med rus, for eksempel ved å begynne å bruke hasj. Det nye tilbudet om hasjavvenningskurs er etter en modell som er kjørt i Kristiansand, med veldig gode resultater. Kurset er ment å være for folk mellom 17 og 25 år, forteller Gitte Westlund fra rusteamet i Bamble kommune.

Melde seg på

Rusteamet ser for seg at det er mulig å kontakte dem og melde seg på kurset, på lik linje med et vanlig røykavvenningskurs.

– Som sagt er tilbudet for brukere som er motiverte for å slutte. Men vi ser også at vi må rekruttere deltakere gjennom gode samarbeidspartenere på flere fronter, sier Westlund.

Hun trekker fram NAV, Frisk Bris og den videregående skolen som eksempler på gode samarbeidspartnere.

SLT-koordinator

Også kommunens SLT-koordinator, som primært jobber med rusproblematikk blant noe yngre innbyggere, vil være en viktig samarbeidspartner for rusteamet.

– Vi har allerede et godt samarbeid på flere fronter, og SLT-koordinatoren og Bamble lensmannskontor er viktige for oss for å fange opp brukere som trenger vår bistand, sier Westlund.

Hun kaller gruppen de satser på å nå for unge voksne, og hun forteller at de ansatte i teamet er veldig motiverte for å kjøre i gang kurs så fort det har meldt seg nok deltakere.

Behovet er der

Lederen for teamet er også meget klar på at behovet for et slikt kurs er til stede i fullt monn.

– Dessverre er det ingen tvil om at behovet er der. Vi har jo lang erfaring med kartlegging, og vi ser at et slikt kurs er på sin plass. Vi ønsker å gjøre en forskjell for dem som har startet et løp de ikke ønsker, og vi har stor tro på at kurset vil være avgjørende for dem som melder seg på, sier hun.

Kurs for pårørende også

Rusteamet i Bamble er skikkelig på offensiven, og nå starter de også opp pårørendekurs for første gang i kommunal regi. Bamble kommune tilbyr kurs for pårørende høsten 2015.

– Vi har så langt jeg vet ikke hatt et slikt tilbud i kommunal regi tidligere. Vi ønsker å gi pårørende økt kunnskap og innsikt som kan være til hjelp i en vanskelig situasjon. Vi vil gi pårørende kunnskap om rus og avhengighet, samt innsikt i hvilke følger sykdommen kan ha for den avhengige, men like mye for dem som pårørende, for familie og venner, sier rusteamleder Gitte Westlund.

Utveksle erfaringer

Det er også av stor betydning for kurset å knytte pårørende sammen, slik at de kan dele sine erfaringer.

– Vi vektlegger åpenhet i trygge omgivelser, og fortrolige opplysninger vil forbli mellom deltakerne. Ikke minst vet vi at det å se at man ikke er alene om disse tingene er en styrke, sier Westlund.

Nettverk

Kurset går over fire kvelder i høst. Sannsynligvis i oktober, avhengig av påmelding og interesse.

– Vi håper jo også at kurset kan føre til at det skapes et pårørendenettverk i kommunen, sier hun.

Les originalartikkelen her

Diskusjon

Det er stengt for kommentarer.

- -

Arkiv

%d bloggere liker dette: