Nyheter

Da Colorado legaliserte cannabis, gikk andelen dødsulykker med cannabispåvirkede førere opp.

1. januar åpnet de første lovlige cannabisbutikkene i den amerikanske delstaten Colorado. Det skjer litt over et år etter at cannabisbruk og dyrkning til egen bruk (opptil seks planter per person) ble tillatt for alle over 21 år etter en folkeavstemning. Fra før hadde delstaten et av de mest liberale regimene i USA: I 2006 åpnet de for cannabis til medisinsk bruk, og i 2009 ble regelverket ytterligere oppmyknet og til slutt over 100 000 hadde tillatelse til kjøp og bruk.

LOV I COLORADO: Produksjon og bruk av cannabis har vært lov siden 2013 i Colorado. Foto: AP / Brennan Linsley / NTB scanpix

LOV I COLORADO: Produksjon og bruk av cannabis har vært lov siden 2013 i Colorado. Foto: AP / Brennan Linsley / NTB Scanpix

Det offentlige organet HIDTA har fulgt utviklingen siden 2006. I en fersk rapport basert på statistikk fra politi og domstolene, konkluderer de med at oppmykningen og legaliseringen har hatt flere negative konsekvenser.

Rapporten viser blant annet følgende:

  • Andelen dødsulykker hvor sjåføren var påvirket av cannabis har gått opp fra 7 prosent i 2007 til 16,5 prosent i 2012. Av de som var involvert i bilulykker totalt, har andelen som var påvirket av cannabis også mer enn doblet seg, fra 4 prosent til 9,6.
  • det har vært en sterk økning av cannabisbruk blant 12- til 17-åringer siden oppmykningen startet. I 2012 hadde 10,5 prosent av ungdommene i Colorado brukt cannabis i løpet av den siste måneden. Antallet har økt med 26 prosent siden medisinsk cannabis ble kommersialisert i 2009, og det er 39 prosent høyere enn gjennomsnittet i USA, heter det i rapporten.
  • Den økte tilgjengeligheten i Colorado har også ført til en kraftig økning i foreldre som har ringt giftinformasjonen fordi barna deres har fått i seg cannabis, fra 4 tilfeller i 2006 til 26 i 2013. Antallet husdyr som er blitt forgiftet av cannabis har også firedoblet seg, ifølge rapporten.

Innholdet er hentet fra artikkel av Sindre Granly Meldalen publisert i Dagbladet 6 jan. 2015. Les hele artikkelen her

 

Diskusjon

Det er stengt for kommentarer.

- -

Arkiv